Clayton Community Center wins another award – Peace Arch News

The Clayton Community Center won another design award.

The center was recently awarded the “Spaces and Places” award as part of Fast Company’s 2022 Innovation by Design Awards. The community center also received honorable mentions for “Accessible Design” and “Experience Design and Sustainability”.

“The innovative and environmentally friendly design of the Clayton Community Center is something we can all be proud of,” Surrey Mayor Doug McCallum said in a press release. “Built to the Passive House standard, the Clayton Community Center is a highly energy efficient building that will produce low to no emissions and improved indoor air quality.

“Compared to the same building with gas heating built to code, the Clayton Community Center operates with 72% less energy and 98% less carbon emissions.”

PASSIVE HOUSE

The Clayton facility was built as a passive house. Originating in Germany, Passive House is a unique way of constructing a building that uses “super insulation” combined with a complex ventilation system to significantly reduce a building’s energy consumption.

Fresh air is continuously drawn into a building and stale air is continuously expelled. As the stale air is expelled, it is used to heat the incoming air, minimizing heat loss.

According to Passive House Canada, low-energy buildings “use up to 90% less heating and cooling energy than conventional buildings”. This design includes the ability to build homes without furnaces in cold climates.

The Clayton facility was expected to cost $43.5 million – with Natural Resources Canada contributing $1.3 million, the Federation of Canadian Municipalities’ Green Municipal Fund donating $175,000 and BC Hydro contributing $30,000.

The first Passive House in Canada was built in Whistler for the 2010 Winter Olympics. “Lost Lake PassivHaus” was built to introduce unique construction methods to the building community.

As for the Clayton Community Centre, it was partially designed with the participation of the local community.

The center houses arts and recreation spaces, a library, child care/preschool space, as well as social and outdoor spaces.

“From the earliest stages of the process, we wanted the Clayton Community Center to seamlessly integrate arts, library and recreation activities, to achieve very high environmental performance and to be an inclusive, safe and equitable place for all,” said Melissa Higgs, principal architect at hcma, the firm that designed the center.

“It is therefore an honor to be recognized at Fast Company’s Innovation by Design Awards, not only for the design of the space, but also for its experience, sustainability and accessibility.”

The Clayton Community Center is located at 7155 187A Street.


editor@cloverdalereporter.com
Like us on Facebook and follow us on Twitter

AwardsClaytonClayton HeightsInterior Design

About Michael C. Lovelace

Check Also

VetRest Brings Support and Community to Oregon Veterans

Birds flew over VetRest’s Bybee Lakes Victory Garden on October 15, 2022, and tomatoes were …